Gelişim İletişim Alanı
GELİŞİM GLOBAL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ A.Ş.

Dahilde İşleme Rejimi İşlemleri

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında verdiğimiz hizmetler ile bu rejimin sizlere sunduğu birçok avantajdan faydalanmanızı sağlıyoruz. Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak, uzman Gümrük Müşavirlerimiz ve dinamik kadromuzla tüm Dahilde İşleme süreçlerinde yanınızdayız.

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Nedir?

İşlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanılmasından sonra Türkiye Gümrük Bölgesinden yeniden ihraç edilmesi amacıyla,

serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın

  • Vergileri teminata bağlanmak suretiyle geçici ithal edildiği

veya

  • Serbest dolaşıma girişinin yapıldığı ve

ihracatın gerçekleşmesi halinde teminatın veya alınan vergilerin geri verildiği bir rejimdir.

Dahilde İşleme Rejiminde şartlı muafiyet ve geri ödeme sistemi olmak üzere iki tür Dahilde İşleme tedbiri uygulanmakta olup, Şartlı muafiyet sisteminde ithalat sırasında doğan vergilerin teminata bağlanırken ger, ödeme sisteminde ithalat esnasında vergi alınmakta olup işlem görmüş ürünün ihracı halinde alınana vergi geri ödenmektedir.

Dahilde İşleme Rejiminin Amacı

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre DİR'in amacı;

İhraç ürünlerimize dünya piyasalarında rekabet gücü kazandırmak ve ihraç ürünlerimizi çeşitlendirmek amacıyla, dünya piyasa fiyatlarından gümrük muafiyetli olarak, Ticaret politikası önlemlerine tabi olmaksızın, ihraç ürünün üretimi için gerekli olan ve fiyat ve/veya kalite bakımından yurt içi piyasalardan temin edilemeyen, hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri ithalatına imkân veren ekonomik etkili bir gümrük rejimidir.

DİR'in Avantajları Nelerdir?

  • İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet,
  • Vergi, resim ve harç istisnası, KKDF istisnası,
  • Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama,
  • KDV'de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi,
  • İhracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi,
  • İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi

olarak sayılabilir.

İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Teşviklerden yararlanabilmek için Dahilde İşleme İzni ya da DİİB alınması zorunludur.

Basit işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzni için başvurular gümrük idaresine; kapsamlı işlemler için alınabilecek DİİB için başvurular ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda yapılır.

DİİB, 2006/12 sayılı DİR Tebliğine istinaden düzenlenen bir belgedir. DİİB'in taahhüt kapatma işlemleri Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen ilgili bölge müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

DİR ile İlgili Tanımlar

1) İşleme faaliyeti;

a) Eşyanın montajı, kurulması ve diğer eşya ile birleştirilmesi dahil olmak üzere işçiliğe tabi tutulması,

b) Eşyanın işlenmesi,

c) Eşyanın yenilenmesi ve düzenli hale getirilmesi dahil olmak üzere tamir edilmesi,

d) İşleme sırasında tamamen veya kısmen tüketilseler dahi, işlem görmüş ürünler içinde bulunmayan ancak,

İşlem görmüş ürünün üretilmesini sağlayan veya kolaylaştıran önceden belirlenmiş bazı eşyanın kullanılması

anlamına gelir.

2) İşlem Görmüş Ürün: İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen tüm ürünler anlamına gelir.

3) Asıl İşlem Görmüş Ürün:           DİR kapsamında elde edilmesi amaçlanan ürün anlamına gelir.

4) İkincil İşlem Görmüş Ürün:      İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen asıl işlem görmüş ürün dışındaki ürünler anlamına gelir

5) Eşdeğer eşya: işlem görmüş ürünlerin imali için ithal eşyasının yerine kullanılan serbest dolaşımda bulunan eşya anlamına gelir.

(ynt.349) Eşdeğer eşya: İşlem görmüş ürünlerin imalinde ithal eşyasının yerine kullanılan ve ithal eşyası ile sekiz-oniki’li bazda gümrük tarife istatistik pozisyonu aynı olan ve ticari kalite ve teknik özellikleri itibariyle aynı kalite ve nitelikleri taşıyan serbest dolaşımda bulunan eşyayı,

6) Verimlilik oranı: Belirli miktardaki ithal eşyasının işlenmesi sonucunda elde edilen işlem görmüş ürünlerin miktarı veya yüzde oranı anlamına gelir.

7) Önceden ihracat:

Rejimin şartlı muafiyet sisteminde, ithal eşyasının bu sisteme tabi tutulmadan önce eşdeğer eşyadan üretilen işlem görmüş ürünlerin Türk Gümrük Bölgesinden ihracına ve ithal eşyasının sonradan ithaline imkan veren uygulamayı,

ifade eder.

8) Fire ve zayiat: İthal eşyasından, işleme faaliyetleri esnasında buharlaşma, gaz olarak havaya karışma, kuruma veya damıtma sonucu tahrip veya zayi şeklindeki eksilmeleri,

ifade eder.

Dahilde İşleme Rejimi İşlemleri

Dahilde İşleme İzninin Verilmesi

1) Dahilde İşleme izni (Dİİ), işleme faaliyetlerini yapan veya yaptıran kişinin talebi üzerine verilebilir

2) Dİİ sadece;

a) Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişilere

b) İşletme malzemesi hariç,

ithal eşyasının işlem görmüş ürünler içerisinde mevcudiyetinin veya eşdeğer eşya için konulmuş koşullara uyulduğunun tespit edilebildiği hallerde

c) Türkiye Gümrük Bölgesindeki üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi şartıyla, DİR'in işlem görmüş ürünlerin ihracı veya yeniden ihracı için en iyi imkanların yaratılmasına yardımcı olduğu hallerde, (Bu halleri belirlemeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir)

izin verilir.

3) Ticari nitelikte olmayan Dahilde İşleme amaçlı ithalat için Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilere de izin verilmesi mümkündür.

İzin Verilmesine İlişkin İlave Şartlar

1a) Şartlı muafiyet sisteminin kullanılması izni, işlem görmüş asıl ürünlerin ihraç edilmesi amacının bulunduğu durumlarda, işlenecek bütün eşya için izin verilir

1b) Geri ödeme sisteminin kullanılması izni, işlem görmüş esas ürünlerin ihraç edilmesi imkanının bulunduğu ve Kanunda belirtilen şartlara uyulması halinde,

verilebilir.

2) İşleme faaliyetleri” deyimi içerisinde yer alan;

a) İşlem görmüş ürünlerin denenmesinde veya tamire ihtiyacı olan ithal eşyanın kusurlarının tespitinde kullanılanlar haricindeki yakıt ve enerji kaynakları,

b) İşlem görmüş ürünlerin denenmesi, ayarlanması veya geri alınmasında kullanılan yağlar dışındaki yağlar,

c) Alet ve gereç,

d) İşleme sırasında tamamen veya kısmen tüketilseler dahi, işlem görmüş ürünler içinde bulunmayan ancak, bu ürünlerin üretilmesini sağlayan veya kolaylaştıran önceden belirlenmiş bazı eşyanın kullanılması,

hariç olmak üzere, izin verilebilir.

(3) Başvurunun, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenecek ekonomik koşulları yerine getirmediği addedilen eşya dışında bir eşyaya ilişkin olması halinde, bu eşya için ekonomik koşulların yerine getirildiği varsayılır.

 

İthal Eşyasının Tespiti İçin Alınacak Önlemler

(1) İzin belgesinde, işlem görmüş ürünler içerisindeki ithal eşyasını tanımlama şekil ve yöntemleri ile eşdeğer eşya kullanılarak yapılacak işleme faaliyetinin usulüne göre yapılması için gerekli şartlar belirtilir.

(2) Bu tanımlama yöntemleri ile şartlar, kayıtların incelenmesini de içerebilir.

Serbest Dolaşıma Giriş Sayılacak Haller

DİR kapsamında, değişmemiş eşyanın veya işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma girmiş sayılacağı durum ve koşullar serbest dolaşıma giriş rejimi hükümleri çerçevesinde belirlenir.

Eşyanın ve Beyannamenin Gümrüğe Sunulması

(1) Basitleştirilmiş usule ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulacak her türlü işlem görmüş ürün veya değişmemiş eşya ve bunlara ilişkin beyanname, rejime giriş gümrük idaresine sunulur.

(2) Eşya veya ürünler için normal usulde beyan, tabi olacağı gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma ilişkin hükümlere uygun olarak yapılır. Beyanı yapılan işlem görmüş ürünler veya değişmemiş eşyanın beyannamedeki tanımı, izinde belirtilen özelliklere uygun olmalıdır.

(3) Eşyanın talep edilen rejime tabi tutulması için gerekli belgeler rejimin kapatılmasına ilişkin beyanname ile birlikte sunulur.

(4) Basitleştirilmiş usule göre Dahilde İşleme izni verildiği takdirde, Kanunda yer alan serbest dolaşıma giriş, ihracat ve yeniden ihracata ilişkin özel hükümler dikkate alınır. 

Gümrük Yönetmeliği 368. Maddeye göre,

(1) DİR'i kapatan gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanımdan birine sokulacak herhangi bir işlem görmüş ürün veya gerektiğinde değişmemiş eşya ve bunların beyanına ilişkin beyanname, izinde belirtilen gümrük idaresine sunulur. Yapılan beyan, ilgili olduğu gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım hükümlerine tabi olur.

(2) Geri ödeme sisteminin uygulandığı DİR'i kapatan gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanımda, basitleştirilmiş usuller, serbest dolaşıma giriş, ihracat ve yeniden ihracatta, bu konulardaki özel hükümler dikkate alınarak uygulanır.

Dahilde İşleme Kapsamında Eşdeğer Eşya ve Önceden İhracat

  • İşlem görmüş ürünlerin eşdeğer eşyadan elde edilmesine veya eşdeğer eşyadan elde edilen işlem görmüş ürünlerin ithal eşyasının serbest dolaşıma girmesinden önce Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edilmesine izin verilebilir.
  • Eşdeğer eşyanın, ithal eşyası ile aynı özellik ve aynı nitelikleri taşıması gerekir.
  • Ancak, belirlenecek özel hallerde eşdeğer eşyanın ithal eşyasından daha kaliteli veya daha ileri bir imalat aşamasında olmasına izin verilebilir.
  • İşlem görmüş ürünlerin eşdeğer eşyadan elde edilmesi durumunda, gümrük işlemlerinde ithal eşyası eşdeğer eşya, eşdeğer eşya ise ithal eşya olarak değerlendirilir.
  • Henüz ithal edilmemiş eşyanın yerine ihracat vergilerine tabi eşdeğer eşyadan elde edilen işlem görmüş ürünlerin ihracı halinde, ithal eşyasının süresi içinde ithal edilmesine karşılık olarak izin hak sahibinden, ihracat vergileri kadar teminat alınır.
Dahilde İşleme Rejimi Nedir?

Eşdeğer Eşya Kullanımı

(1) İzin belgesinde belirtilen ve ithal eşyası ile gümrük tarife cetvelinin aynı sekiz-on ikili gümrük tarife istatistik pozisyon numarasını taşıyan, aynı ticari kaliteye ve teknik özelliklere sahip eşdeğer eşyanın işleme faaliyetinde kullanılıp kullanılmayacağı ve hangi şartlarla kullanılabileceği belirtilir.

(2) Eşdeğer eşya olarak kullanılan tarım ürünlerinin ithal eşyası ile ticari kalite, teknik özellik ve niteliği itibariyle aynı olduğuna yönelik tespit, münhasıran onikili bazda gümrük tarife istatistik pozisyonuna göre yapılır.

(3) Eşdeğer eşyanın, işlemenin asli kısmının izin hak sahibinin işletmesinde veya onun adına işlemenin yapıldığı yerde gerçekleşmesi durumunda, istisnai haller dışında, ithal eşyasından daha ileri bir üretim aşamasında olmasına izin verilebilir.

(4) Eşdeğer eşya kullanıldığında, beyannamedeki bilgiler, eşdeğer eşyayı tanımlamaya imkân vermelidir.

(5) Eşdeğer eşyanın kullanılmasının öngörülmesi durumunda bu kullanıma ilişkin hükümlere uyulmasının sağlanması için alınacak özel önlemler verilen izinde belirtilir.

İthal Eşya ve Eşdeğer Eşyanın Gümrük Statüsündeki Değişiklik

(1) Eşdeğer eşyanın işleme faaliyetleri için kullanımları, rejime giriş işlemlerine tabi değildir.

(2) Rejimin kapatılmasına yönelik beyanın kabulünde, eşdeğer eşya ve bunlardan elde edilen ürünler serbest dolaşımda olmayan eşya, ithal eşyası serbest dolaşımda bulunan eşya kabul edilir.

(3) Önceden ihracat durumunda, ithal edilecek eşyanın rejime girmesi şartıyla işlem görmüş ürünler ihracat beyannamesinin tescil edilmesiyle serbest dolaşımda olmayan eşya, ithal eşyası ise rejime girişi sırasında serbest dolaşımda bulunan eşya kabul edilir.

(4) Önceden ihracat uygulamasında, ihracat vergilerine tabi eşdeğer eşyadan elde olunan işlem görmüş ürünlerin ihracında, eşdeğer eşyanın, yerine kullanıldığı ithal eşyasının serbest dolaşıma girişinde muafiyet uygulanmak üzere bu vergiler teminata bağlanır ve ithal eşyanın serbest dolaşıma girmesiyle teminat çözülür.

Dahilde İşleme, Gümrük Kontrolü Altında İşleme veya Geçici İthalat Hükümlerinin İhlali

 

Gümrük Kanunu 241. Madde de Belirtilen durumlar hariç olmak üzere

DİR, gümrük kontrolü altında işleme rejimi ile geçici ithalat rejimine ilişkin hükümlerin ihlali halinde eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı,

tam muafiyet suretiyle geçici olarak ithal edilen özel kullanıma mahsus taşıtlar için gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası verilir.



SIKÇA SORULAN SORULAR

İşlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanılmasından sonra Türkiye Gümrük Bölgesinden yeniden ihraç edilmesi amacıyla,
serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın
- Vergileri teminata bağlanmak suretiyle geçici ithal edildiği
veya
- Serbest dolaşıma girişinin yapıldığı ve ihracatın gerçekleşmesi halinde teminatın veya alınan vergilerin geri verildiği bir rejimdir.
- İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet,
- Vergi, resim ve harç istisnası, KKDF istisnası,
- Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama,
- KDV'de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi,
- İhracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi,
- İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi
 

DİĞER HİZMETLERİMİZ


İthalat Gümrük İşlemleri

  • İthal edilecek eşya ile ilgili olarak fizibile çalışmasının yapılması
  • Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları
  • Door to Door işlemlerde siparişten itibaren tüm aşamaların takibi
  • Küşat yapılması
  • Eksiklik, hasar veya hata durumunda tutanakların tutulması ve ilgili birimlerin bilgilendirilmesi.

Okumaya Devam Et

İhracat Gümrük İşlemleri

  • İhrac edilecek eşya ile ilgili olarak fizibilite çalışması yapılması
  • Hariçte İşleme Rejimi uygulamaları ve TEV (Telafi Edici Vergi)
  • Sağlık sertifikası, Kontrol Belgesi, A.TR, Eur - 1 menşe şehadetnamesi, ülke durumuna göre konsolosluk tasdik işlemleri vb. yapılması
  • Eşyanın türüne göre ilgili ihracatçı birliklerine üyelik işlemlerinin yaptırılması, Birlik tastikinin alınması
  • Geçici ihracat işlemlerinin ve sürelerinin takibi

Okumaya Devam Et

Transit Rejimi Gümrük İşlemleri

Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki ticari eşyalarınızın bir noktadan diğer bir noktaya taşınması ile ilgili tüm transit işlemlerini sizler adına yürütüyoruz.

Okumaya Devam Et

Hariçte İşleme Rejimi İşlemleri

Hariçte İşleme Rejimi, serbest dolaşımdaki eşyanın işlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici olarak ihraç edilmesi, işlem görmüş ürünün tam veya kısmi muafiyetten yararlanarak serbest dolaşıma girmesinin sağlanması, ithal edilen işlem görmüş ürünlerin aynısını veya benzerini üreten Türkiye'deki üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi kaydıyla ihraç eşyasının satışının teşviki amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.
Tüm Hariçte işleme işlemlerinizde Gelişim Global olarak uzman ekibimizle yanınızdayız.

Okumaya Devam Et

Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi

Gümrük kontrolü altında işleme rejimi kapsamında tüm işlemlerinizi en uygun maliyetlerle sağlıyoruz.
Gümrük kontrolü altında işleme rejimi, işlenmiş ürünün ithalat vergisinin, bünyesinde bulundurduğu ithal ürünün vergisinden daha düşük olduğu işlemler veya serbest dolaşıma girişinde aranılan bazı teknik düzenlemelere uygunluğunun sağlanması için işleme faaliyetine tabi tutulması gereken eşya için uygulanır.

Okumaya Devam Et

Antrepo Rejimi İşlemleri

Gümrük antrepo rejimi;

a) İthalat vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmamış ve serbest dolaşıma girmemiş eşyanın,

b) Gümrük antreposuna alınması halinde ihracata ilişkin önlemlerden yararlanabilecek serbest dolaşımda bulunan eşyanın,

Bir gümrük antreposuna konulmasına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Okumaya Devam Et

Geçici İthalat Rejimi İşlemleri

Geçici ithalat rejimi, serbest dolaşıma girmemiş eşyanın

  • İthalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve
  • Ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın,

Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak, Geçici İthalat işlemlerinizde uzman ithalat birimimizle yanınızdayız.

Okumaya Devam Et

Serbest Bölge İşlemleri

Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak tüm serbest bölge işlemlerinizde yanınızdayız.

Serbest bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesinin parçaları olmakla beraber

a) Serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin (..) uygulanması bakımından, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen;

b) Serbest dolaşımdaki eşyanın, bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı;

yerlerdir.

 

Okumaya Devam Et

Finansal Kiralama İşlemleri

6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman şirketleri Kanunun'da yapılan tanıma istinaden;

Finansal kiralama: Bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, 6361 Sayılı Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemini, ifade etmektedir.

 

Okumaya Devam Et
Gelişim Global WhatsApp