Gelişim İletişim Alanı
GELİŞİM GLOBAL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ A.Ş.

Gümrük Müşavirliği Hizmetleri

Mevzuatı bilen, eğitimli ve tecrübeli, sektörel dinamiklere hakim personel
ve yönetici kadromuzla butik hizmet vermeyi hedeflediğimiz şirketimizde,
hızlı ve güvenilir ticaretin en önemli aktörlerinden biri olarak azimle çalışmayı sürdürüyoruz.

Gümrük Müşavirliği Hizmetleri

Gümrük Müşavirliği Hizmeti kapsamında ithalat, ihracat ve diğer tüm gümrük işlemlerinizde yanınızdayız.

Gümrük işlemleriniz için bir hizmet alırken deneyimli, güvenilir ve sorumluluk sahibi bir şirket seçmek, sizlere tüm işlemlerinizde zaman ve maliyet konusunda kârlılık getireceği gibi rakiplerinize karşı da güçlü bir izlenim kazandıracaktır. Gelişim Global olarak, mevzuata hâkim Gümrük Müşavirlerimiz, dinamik müşteri temsilcilerimiz ve saha personellerimizle, ülkemizde ve dünyada ekonomiye yön veren kuruluşlara Gümrük Müşavirliği hizmeti veriyoruz.

Bu hizmet kapsamında, merkez ofisimiz İstanbul’da olmak üzere; Bursa, Kocaeli, Mersin, İzmir ve Ankara şubelerimiz ile toplam 6 ilde hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Dijital Arşivleme sistemimiz ile sizlere dilediğiniz zaman işlemlerinizi takip etme olanağı sunuyor, şeffaflık ilkemizden ödün vermeden tüm işlemlerinizi gerçekleştiriyoruz. Mevzuat uzmanlarımız aracılığıyla sizlere düzenli olarak mevzuat bilgilendirmeleri yapıyor ve Gümrük Mevzuatındaki önemli gelişmelerle ilgili yılda 1 kez seminer organize ediyoruz.

Sizler de bu hizmetimiz ile ilgili detaylı bilgi almak için bize ulaşabilir ya da Gümrük mevzuatına dayanarak hazırlamış olduğumuz yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Gümrük Müşavirliği Nedir?

Gümrük Müşavirliği, eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabii tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini, dolaylı temsil yoluyla takip eden ve sonuçlandıran tüzel kişiliktir. Gümrük işlemlerinin en temel dayanağı 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’dur.

Gümrük Kanunu Madde 1’e göre; Bu Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.

Gümrük Müşavirliği Firmaları Ne İş Yapar?

gumruk-musavirligi-nedir

Uluslararası ticarete konu eşyaların bir ülkeden diğerine hızlı ve doğru bir şekilde ithal/ihraç edilmesinde ve/veya aktarılmasında önemli rol oynayan müşavirlik firmaları, devlet tarafından yetkilendirilen lisanslı gümrük müşavirlerinden oluşan taşımanın/lojistiğin ve dış ticaretin çok önemli bir parçasını oluşturan kuruluşlardır. Bu kuruluşların en önemli görevi gümrük işlemlerini yürütme sorumluluğunu üstlendikleri müşterilerini gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil etmektir.

Malların ithalat, ihracat, transit ve diğer gümrük işlemlerinin hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan belgelerin hazırlanması, bunların gümrük idarelerine ve bağlantılı kurum ve kuruluşlara sunulması, eşyanın verilen bilgiler ve muayene esnasında edinilen bilgiler ışığında tarifelendirilmesi, gerekliliklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi gümrük iş ve işlemlerinin takip edilmesi, vergilerinin ödemesi, gümrük işlemlerinin tamamlanması, eşyaların gümrükten teslim alınması bu kuruluşların görevleri arasındadır.

Özet olarak, Müşavirlik firmaları, dış ticaret firmalarını gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil eden, en büyük destekçileri ve çözüm ortaklarıdır.

Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler.

Gümrük İşlemlerinde Doğrudan ve Dolaylı Temsil

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 5. Maddesine göre,

Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler.       

Transit taşımacılık yapan veya arızi olarak beyanda bulunan kişiler hariç olmak üzere, temsilci Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik bulunan kişilerdir.

Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci, doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder. Temsilci, temsil edilen kişi namına hareket ettiğini beyan etmek, temsilin doğrudan veya dolaylı olduğunu belirtmek ve sahip olduğu temsil yetki belgesini gümrük idarelerine ibraz etmek zorundadır. Gümrük Müşavirliği firmaları aracılığıyla alınan hizmet dolaylı temsilcilik olarak adlandırılmaktadır.

Bir başka kişi adına veya hesabına hareket ettiğini beyan etmeyen ya da bir temsil yetkisine sahip olmadığı halde, başka bir kişi adına ya da hesabına hareket ettiğini beyan eden kişi, kendi adına ve kendi hesabına hareket ediyor sayılır.

İthalat ve İhracat işlemlerinde Neden Bir Gümrük Müşavirliği Firması ile Çalışılmalıdır?

gumruk-musavirligi-hizmetleri

İthalat ve ihracat işlemlerinizde, gümrük kanununa uygun tüm bilgi ve belgelerin resmî kurumlara doğru ve eksiksiz bir şekilde sunulması şartı Gümrük Kanunu’nun 6. Maddesinde belirtilmiştir.

Bu maddeye göre Gümrük idarelerinin gümrük mevzuatının uygulanmasına ilişkin bir karar vermesini talep eden her kişi, kararın verilebilmesi için gerekli bütün bilgi ve belgeleri söz konusu idarelere ibraz etmek zorundadır.

Bu işlemler sırasında meydana gelebilecek herhangi bir eksik belge, hatalı işlem ya da eksik bilgilerden doğabilecek cezai yaptırımlardan kaçınmak için süreç uzman Gümrük Müşavirleri ve doğru müşteri temsilcileriyle yürütülmelidir.

Gümrüklerde İş Takibi ve Gümrük Müşavirleri

Gümrük Kanunu Madde 225’te belirtildiği üzere;

  1. Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin faaliyetler, 5 inci madde hükümleri çerçevesinde, sahipleri ile bunların adına hareket edenler tarafından doğrudan temsil yoluyla veya gümrük müşavirleri tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilir ve sonuçlandırılır.Gerçek kişinin doğrudan temsil yoluyla iş takibi, geçerli vekaletnameye istinaden ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın ve özel kullanıma mahsus taşıt araçlarının gümrük işlemleri ile ilgili olarak mümkündür. Posta yolu ve hızlı kargo taşımacılığı kapsamında gelen ya da gönderilen, miktarı ve değeri Cumhurbaşkanınca belirlenecek eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılmasında, posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabilir.
  2. Devlet, belediye, il özel idareleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin amir ve memurları, özel hukuk tüzel kişilerinin kendilerini temsile yetkili personeli, tüm gümrük işlemlerini doğrudan temsil yoluyla takip edebilirler.Özel hukuk tüzel kişilerinin doğrudan temsil yoluyla gümrük idarelerinde iş takibi yapacak personeli için 227. maddenin birinci fıkrasının (g) ve (h) dışındaki bentlerinde sayılan şartlar aranır.

Kara, deniz ve havayolu işletmeleri ile nakliyeci kuruluş temsilcileri, taşıdıkları eşyanın sadece transit işlemlerini doğrudan temsil yoluyla takip edebilirler.

Doğrudan veya dolaylı temsilcilerin bu Kanunda öngörülen faaliyetlerini yapmalarına engel hastalığının bulunmaması gerekir. Tereddüt edilmesi halinde, Müsteşarlık tarafından tam teşekküllü resmi sağlık kurumlarından sağlık raporu talep edilebilir.

Gümrüklerde iş takibi süreçleri ile ilgili olarak,

  • Gümrük müşavirleri her türlü gümrük işlemini takip ederek sonuçlandırabileceği,
  • Gümrük müşavir yardımcıları bir gümrük müşavirinin yanında çalışır ve onun adına gümrük idarelerinde iş takip edebilirler. Gümrük müşavir yardımcılarının gümrüklerde iş takibine ilişkin sınırlandırmalar yapmaya Gümrük Müsteşarlığı yetkili olduğu,
  • Stajyerler, gümrük idarelerinde iş takibi yapamayacağı,
  • Gümrük müşavir yardımcılarının ve stajyerlerin fiil ve hareketlerinden doğacak mali sorumluluk, yanında çalıştıkları gümrük müşavirine ait olduğu,

söylenebilir.

Gümrük Müşavir Yardımcılığı (B Karne) ve Gümrük Müşavirliği (A Karne) Belgeleri Nasıl Alınır?

Gümrük Müşavir Yardımcılığı için aranan şartlar şunlardır;

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
  3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  4. Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnifi, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak,

Hangi Bölümlerden Mezun Olunması Gerekir?

Gümrük Müşavir Yardımcılığı için aşağıdaki eğitim şartlarından en az birinin sağlanması gerekmektedir.

  1. (Lisans Bölümleri): Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
  2. (Yüksek Lisans): Farklı bir bölümde lisans mezuniyeti olup, 1.’de yer alan bölümlerden herhangi biri üzerine yüksek lisans diploması almış olmak,
  3. (Ön Lisans): Gümrük, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği Konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak, 

Staj Şartı & Sınava Giriş Hakkı

Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavına giriş hakkı elde edebilmek için;

Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl sigortalı olarak çalışmış olmak gerekmektedir.

Daha sonra adaylar Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavına giriş hakkı elde eder. Sınav baraj puanını geçmesi durumunda da Gümrük Müşavir Yardımcısı Belgesini almaya hak kazanır.

Nasıl Gümrük Müşaviri Olunur?

2 yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yaparak, gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olan kişiler, gümrük müşaviri olmaya hak kazanır. 

Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup, bunun üç yılını şube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısı ve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinden geçirenlerden, görevlerinden, istifa eden veya emekliye ayrılanlar aşağıdaki koşulları taşımaları halinde, staj koşuluna tabi tutulmaksızın müşavirlik (A Karne) sınavına girebilirler. Bu kişilere, talep halinde sınav ve staj koşulu aranmaksızın Gümrük Müşavir Yardımcısı İzin Belgesi verilir.

Gümrük müşaviri olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,

c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,

d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnifi, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamı suçlar ile örgütlü suçlardan hüküm giymemiş olmak,

e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,

f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,

ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak ya da ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Birliği konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,

g) Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl çalışmış olmak,

h) Yapılan gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak,



SIKÇA SORULAN SORULAR

Gümrük Müşavirliği Hizmeti, yurtdışından herhangi bir ülke ile gerçekleştirilen ticaret işlemleri sırasında ürün ya da hizmetlerin gümrüklü sahalardan geçişinde devletle olan iş ve işlemlerin yürütülmesidir.
Gümrük işlemleri sırasında uyulması gereken en önemli dayanak 4458 Sayılı Gümrük Kanunudur.
4458 Sayılı Gümrük Kanunu Madde 1’e göre; Bu Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.
Uluslararası ticarete konu eşyaların bir ülkeden diğerine hızlı ve doğru bir şekilde ithal/ihraç edilmesinde ve/veya aktarılmasında önemli rol oynayan gümrük müşavirliği firmaları, devlet tarafından yetkilendirilen lisanslı gümrük müşavirlerinden oluşan taşımanın/lojistiğin ve dış ticaretin çok önemli bir parçasını oluşturan kuruluşlardır. Bu kuruluşların en önemli görevi gümrük işlemlerini yürütme sorumluluğunu üstlendikleri müşterilerini gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil etmektir. Malların ithalat, ihracat, transit ve diğer gümrük işlemlerinin hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan belgelerin hazırlanması, bunların gümrük idarelerine ve bağlantılı kurum ve kuruluşlara sunulması, eşyanın verilen bilgiler ve muayene esnasında edinilen bilgiler ışığında tarifelendirilmesi, gerekliliklerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi gümrük iş ve işlemlerinin takip edilmesi, vergilerinin ödemesi, gümrük işlemlerinin tamamlanması, eşyaların gümrükten teslim alınması bu kuruluşların görevleri arasındadır. Özet olarak, Gümrük Müşavirliği firmaları, dış ticaret firmalarını gümrük idarelerinde ve bağlantılı kurum ve kuruluşlarda en iyi şekilde temsil eden, en büyük destekçileri, çözüm ortakları ve adeta sigortaları olarak en büyük iş ortaklarıdır.
Gümrük Müşavir Yardımcılığı için aranan şartlar şunlardır;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
- Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak,
Gümrük Müşavir Yardımcılığı için aşağıdaki eğitim şartlarından en az birinin sağlanması gerekmektedir.
(Lisans Bölümleri): Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
(Yüksek Lisans): Farklı bir bölümde lisans mezunuiyeti olup, 1.’de yer alan bölümlerden herhangi biri üzerine yüksek lisans diploması almış olmak,
(Ön Lisans): Gümrük, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği Konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,
- Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavına giriş hakkı elde edebilmek için;
- Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında bir yıl sigortalı olarak çalışmış olmak gerekmektedir.
- Daha sonra adaylar Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavına giriş hakkı elde eder. Sınav baraj puanını geçmesi durumunda da Gümrük Müşavir Yardımcısı Belgesini almaya hak kazanır.

DİĞER HİZMETLERİMİZ


İthalat Gümrük İşlemleri

  • İthal edilecek eşya ile ilgili olarak fizibile çalışmasının yapılması
  • Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları
  • Door to Door işlemlerde siparişten itibaren tüm aşamaların takibi
  • Küşat yapılması
  • Eksiklik, hasar veya hata durumunda tutanakların tutulması ve ilgili birimlerin bilgilendirilmesi.

Okumaya Devam Et

İhracat Gümrük İşlemleri

  • İhrac edilecek eşya ile ilgili olarak fizibilite çalışması yapılması
  • Hariçte İşleme Rejimi uygulamaları ve TEV (Telafi Edici Vergi)
  • Sağlık sertifikası, Kontrol Belgesi, A.TR, Eur - 1 menşe şehadetnamesi, ülke durumuna göre konsolosluk tasdik işlemleri vb. yapılması
  • Eşyanın türüne göre ilgili ihracatçı birliklerine üyelik işlemlerinin yaptırılması, Birlik tastikinin alınması
  • Geçici ihracat işlemlerinin ve sürelerinin takibi

Okumaya Devam Et

Transit Rejimi Gümrük İşlemleri

Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki ticari eşyalarınızın bir noktadan diğer bir noktaya taşınması ile ilgili tüm transit işlemlerini sizler adına yürütüyoruz.

Okumaya Devam Et

Dahilde İşleme Rejimi İşlemleri

Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.
Gelişim Global olarak, sizler için tüm dahilde işleme işlemlerini yapıyoruz.

Okumaya Devam Et

Hariçte İşleme Rejimi İşlemleri

Hariçte İşleme Rejimi, serbest dolaşımdaki eşyanın işlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici olarak ihraç edilmesi, işlem görmüş ürünün tam veya kısmi muafiyetten yararlanarak serbest dolaşıma girmesinin sağlanması, ithal edilen işlem görmüş ürünlerin aynısını veya benzerini üreten Türkiye'deki üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi kaydıyla ihraç eşyasının satışının teşviki amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.
Tüm Hariçte işleme işlemlerinizde Gelişim Global olarak uzman ekibimizle yanınızdayız.

Okumaya Devam Et

Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi

Gümrük kontrolü altında işleme rejimi kapsamında tüm işlemlerinizi en uygun maliyetlerle sağlıyoruz.
Gümrük kontrolü altında işleme rejimi, işlenmiş ürünün ithalat vergisinin, bünyesinde bulundurduğu ithal ürünün vergisinden daha düşük olduğu işlemler veya serbest dolaşıma girişinde aranılan bazı teknik düzenlemelere uygunluğunun sağlanması için işleme faaliyetine tabi tutulması gereken eşya için uygulanır.

Okumaya Devam Et

Antrepo Rejimi İşlemleri

Gümrük antrepo rejimi;

a) İthalat vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmamış ve serbest dolaşıma girmemiş eşyanın,

b) Gümrük antreposuna alınması halinde ihracata ilişkin önlemlerden yararlanabilecek serbest dolaşımda bulunan eşyanın,

Bir gümrük antreposuna konulmasına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Okumaya Devam Et

Geçici İthalat Rejimi İşlemleri

Geçici ithalat rejimi, serbest dolaşıma girmemiş eşyanın

  • İthalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve
  • Ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın,

Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak, Geçici İthalat işlemlerinizde uzman ithalat birimimizle yanınızdayız.

Okumaya Devam Et

Serbest Bölge İşlemleri

Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak tüm serbest bölge işlemlerinizde yanınızdayız.

Serbest bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesinin parçaları olmakla beraber

a) Serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin (..) uygulanması bakımından, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen;

b) Serbest dolaşımdaki eşyanın, bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı;

yerlerdir.

 

Okumaya Devam Et

Finansal Kiralama İşlemleri

6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman şirketleri Kanunun'da yapılan tanıma istinaden;

Finansal kiralama: Bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, 6361 Sayılı Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemini, ifade etmektedir.

 

Okumaya Devam Et
Gelişim Global WhatsApp