Gelişim İletişim Alanı
GELİŞİM GLOBAL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ A.Ş.

Danışmanlık Hizmetleri

Hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren şirketlerimize; gümrük, dış ticaret, teşvik alanlarında danışmanlık hizmeti veriyoruz.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SERTİFİKASI DANIŞMANLIĞI

Yetkilendirilmiş Yükümlü Sistemi, güvenilir ve kolay ticaretin yeni adıdır. YYS Belgesi sayesinde gümrük işlemleri, daha kolay ve hızlı yapılabilir. İthalatta mavi hat uygulamasından, sınırlardan VIP geçişe kadar pek çok kolaylaştırma ve denetim azlığı bundan böyle yetkilendirilmiş yükümlü statüsü sahiplerine ait olacaktır.

GELİŞİM GLOBAL olarak, gümrük konuları ve buna ilişkin iç kontrol süreçlerinizi YYS'ye uygun hale getirerek, YYS belgesinin alınmasında ve bu statünün korunmasında size en iyi hizmeti, en uygun koşullarda vereceğiz.

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGESİ DANIŞMANLIĞI

OKSB, Gümrük işlemlerinde güvenilirliğini kanıtlamış, belirli bir dış ticaret hacmine veya sabit sermaye yatırımına sahip, mali yeterliliği tasdik edilmiş, kayıtları izlenebilir olan kişilere tanınan ve gümrük ve dış ticaret faaliyetlerinde belli kolaylıkların tanınmasına olanak veren özel bir belge ve haktır.

İhracatlarınızı daha az gümrük kontrolü ve daha az bürokrasi ile yapmak istiyorsanız siz de OKSB alın!

Firmanızın gümrük otoriteleri nezdinde güvenilir olarak tescil edilmesini sağlar.

OKSB gümrük işlemlerinde sizlere bir çok kolaylık sağlar;

  • Eksik Belgeyle Beyan
  • Kısmi Teminat - Götürü Teminat Uygulaması
  • Taşıt Üstü İşlem Yetkisi
  • İhracatta Mavi Hat Ayrıcalığı


SIKÇA SORULAN SORULAR

YYS , gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statüdür.
YYS Alım şartları konusunda bakanlığın belirttiği kriterler:
Serbest Bölgeler dâhil Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik, en az üç yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları yetkilendirilmiş yükümlü olabilir. Üç yıldan az süredir faaliyette bulunan kişilerin durumu ise Bakanlıkça ayrıca değerlendirilir.
YYS, Basitleştirilmiş usullere ilişkin kolaylıklar ile Emniyet ve Güvenliğe İlişkin kolaylıklar olarak 2 başlıkta ele alabiliriz. Detaylı bilgi için YYS yazımızı inceleyebilirsiniz.
OKSB - Onaylanmış Kişi statüsü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, ticari kayıtlarını genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak tutan, mali yeterliliği bulunan, belli sayıda kişi istihdam eden ve belli bir dış ticaret performansına sahip firmalara, adlarına düzenlenen onaylanmış kişi statü belgesi aracılığıyla, gümrük işlemlerinde birtakım kolaylıklar tanıyan bir gümrük statüsüdür.
Ülkemizde, serbest bölgeler hariç, yerleşik olup en az iki yıldır fiilen faaliyette bulunan, gümrük ve dış ticaret mevzuatını ciddi ölçülerde ihlal etmemiş olan, ciddi mali suçlara ve ülke güvenliğini tehdit eden suçlara karışmamış olan, kesinleşmiş vergi borcu, sigorta prim borcu ve gümrük cezası borcu bulunmayan, yıllık olarak en az 1.000.000 FOB/ABD doları tutarında fiili ihracat veya toplam en az 6.000.000 ABD doları tutarında ihracat artı ithalat yapan* , en az 30 sigortalı çalışanı bulunan** , imalatçılar, ihracatçılar, ithalatçılar başvurmaları ve aranan kriterleri sağlamaları halinde Onaylanmış Kişi olabilirler.
* Kendisi, grup ihracatçısı, sektörel dış ticaret şirketi ve/veya dış ticaret sermaye şirketi aracılığıyla
** Dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri, grup ihracatçıları ve grup ithalatçıları hariç
OKSB sahibi firmalara tanınan kolaylıkları şöyle sıralayabiliriz: 
- Eksik belgeyle beyanda bulunabilme hakkı
- 1000 rejim kodlu ihracat beyannamesi kapsamı eşya için mavi hattan (eşyanın kesin ihracından sonra beyanın kontrolü) yararlanma hakkı
- Muayene hattı kriterlerine göre İhracat Beyannamesi ekinde kâğıt ortamında belge ibraz etmeden beyanda bulunabilme hakkı (mavi hatta kâğıtsız beyan)
- Basitleştirilmiş işlem kapsamında A.TR düzenleme ve vize etme hakkı
- Taahhütname karşılığı konşimento ibrazından önce petrol ve türevleri cinsi eşyayı gümrük idaresinden teslim alabilme hakkı
- Eşyanın özelliğine bakılmaksızın taşıt üstünde eşyanın gümrükleme işlemlerini tamamlayabilme hakkı
- İndirimli teminattan faydalanma hakkı Götürü teminattan faydalanma hakkı
Ayrıca dış ticaret sermaye şirketleri, sektörel dış ticaret şirketleri, grup ihracatçıları, grup ithalatçıları, Ar-Ge merkezi belgesine sahip kişiler, bakım onarım faaliyeti yürüten ticari hava taşımacılığı şirketleri ile en az 100 kişi istihdam eden imalatçılar yıllık olarak en az 5.000.000 FOB/ABD doları tutarında fiili ihracat veya toplam en az 20.000.000 ABD doları tutarında ihracat artı ithalat yapmaları halinde, ihracatta rejim kodu sınırlaması olmadan mavi hattan faydalanabilirler ve ithalat ve ihracatta beyan ettikleri eşya diğer onaylanmış kişilerin eşyasına göre daha az oranda kırmızı hatta işlem görme olasılığına sahip olur.
Onaylanmış Kişi Statü Belgesi başvurusu için bir Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ile OK1 tespit türü için sözleşme yapılması ve kendisine Onaylanmış Kişi Statüsüne İlişkin 1 Sıra No’lu Gümrük Genel Tebliğ (Gümrük İşlemleri)’nin 6. Maddesinde belirtilen belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri kendisine ibraz etmiş olduğunuz belgeleri inceleyerek herhangi bir eksikliğin veya onaylanmış kişi olabilmeniz için engel olmadığını tespit etmesi halinde, adınıza Tebliğin 8 no’lu ekinde yer alan olumlu tespit raporu düzenler. Adınıza olumlu tespit raporu düzenlenmiş olması halinde, Onaylanmış Kişi Statü Belgesi Başvurunuzu Tebliğin 8. Maddesinde belirtilen belgelerle birlikte şirket merkezinizin ticaret siciline kayıtlı olduğu yere bağlı olarak aynı Tebliğin 12 no’lu ekinde yer alan tabloya göre belirlenecek Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne yapabilirsiniz.
Başvuru kabul etmeye aşağıdaki Bölge Müdürlükleri yetkilidir;
- Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü
- Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

DİĞER HİZMETLERİMİZ


İthalat Gümrük İşlemleri

  • İthal edilecek eşya ile ilgili olarak fizibile çalışmasının yapılması
  • Dahilde İşleme Rejimi Uygulamaları
  • Door to Door işlemlerde siparişten itibaren tüm aşamaların takibi
  • Küşat yapılması
  • Eksiklik, hasar veya hata durumunda tutanakların tutulması ve ilgili birimlerin bilgilendirilmesi.

Okumaya Devam Et

İhracat Gümrük İşlemleri

  • İhrac edilecek eşya ile ilgili olarak fizibilite çalışması yapılması
  • Hariçte İşleme Rejimi uygulamaları ve TEV (Telafi Edici Vergi)
  • Sağlık sertifikası, Kontrol Belgesi, A.TR, Eur - 1 menşe şehadetnamesi, ülke durumuna göre konsolosluk tasdik işlemleri vb. yapılması
  • Eşyanın türüne göre ilgili ihracatçı birliklerine üyelik işlemlerinin yaptırılması, Birlik tastikinin alınması
  • Geçici ihracat işlemlerinin ve sürelerinin takibi

Okumaya Devam Et

Transit Rejimi Gümrük İşlemleri

Türkiye Gümrük Bölgesi içindeki ticari eşyalarınızın bir noktadan diğer bir noktaya taşınması ile ilgili tüm transit işlemlerini sizler adına yürütüyoruz.

Okumaya Devam Et

Dahilde İşleme Rejimi İşlemleri

Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir.
Gelişim Global olarak, sizler için tüm dahilde işleme işlemlerini yapıyoruz.

Okumaya Devam Et

Hariçte İşleme Rejimi İşlemleri

Hariçte İşleme Rejimi, serbest dolaşımdaki eşyanın işlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici olarak ihraç edilmesi, işlem görmüş ürünün tam veya kısmi muafiyetten yararlanarak serbest dolaşıma girmesinin sağlanması, ithal edilen işlem görmüş ürünlerin aynısını veya benzerini üreten Türkiye'deki üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi kaydıyla ihraç eşyasının satışının teşviki amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.
Tüm Hariçte işleme işlemlerinizde Gelişim Global olarak uzman ekibimizle yanınızdayız.

Okumaya Devam Et

Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi

Gümrük kontrolü altında işleme rejimi kapsamında tüm işlemlerinizi en uygun maliyetlerle sağlıyoruz.
Gümrük kontrolü altında işleme rejimi, işlenmiş ürünün ithalat vergisinin, bünyesinde bulundurduğu ithal ürünün vergisinden daha düşük olduğu işlemler veya serbest dolaşıma girişinde aranılan bazı teknik düzenlemelere uygunluğunun sağlanması için işleme faaliyetine tabi tutulması gereken eşya için uygulanır.

Okumaya Devam Et

Antrepo Rejimi İşlemleri

Gümrük antrepo rejimi;

a) İthalat vergilerine ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmamış ve serbest dolaşıma girmemiş eşyanın,

b) Gümrük antreposuna alınması halinde ihracata ilişkin önlemlerden yararlanabilecek serbest dolaşımda bulunan eşyanın,

Bir gümrük antreposuna konulmasına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Okumaya Devam Et

Geçici İthalat Rejimi İşlemleri

Geçici ithalat rejimi, serbest dolaşıma girmemiş eşyanın

  • İthalat vergilerinden tamamen ya da kısmen muaf olarak ve
  • Ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın,

Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında, herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejimdir.

Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak, Geçici İthalat işlemlerinizde uzman ithalat birimimizle yanınızdayız.

Okumaya Devam Et

Serbest Bölge İşlemleri

Gelişim Global Gümrük Müşavirliği olarak tüm serbest bölge işlemlerinizde yanınızdayız.

Serbest bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesinin parçaları olmakla beraber

a) Serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin (..) uygulanması bakımından, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen;

b) Serbest dolaşımdaki eşyanın, bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı;

yerlerdir.

 

Okumaya Devam Et

Finansal Kiralama İşlemleri

6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman şirketleri Kanunun'da yapılan tanıma istinaden;

Finansal kiralama: Bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, 6361 Sayılı Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemini, ifade etmektedir.

 

Okumaya Devam Et
Gelişim Global WhatsApp